Crowdfunding inzetten voor uw huisdier?
Steeds vaker wordt crowdfunding ingezet om een operatie of behandeling voor een huisdier financieel voor elkaar te krijgen. Maar wat is dat nu eigenlijk: crowdfunding, hoe werkt het en waar moet u op letten?
Steeds vaker wordt crowdfunding ingezet om iets te financieren. Crowdfunding is letterlijk: iets laten funden (bekostigen) door the crowd (publiek). U vraagt of mensen u willen helpen bij het financieren van iets. Bij commerciële projecten staat daar vaak iets tegenover, maar ook voor een goed doel wordt regelmatig een actie opgezet. Ook de stichting heeft op deze manier aanvragers geholpen hun huisdier de operatie te geven die het dier nodig had. Zo is Beauty bijvoorbeeld geopereerd aan haar poot en haar heup met hulp van crowdfunding, hond Sting aan haar achterpoot en de Amerikaanse bulldog XELA aan haar knieschijf. Kat Pinot en Mister Kitty hebben hun gebitsbehandeling gekregen en hond Lena kreeg een stamcelbehandeling en operatie mede dankzij crowdfunding.
U kunt ook zelf een crowdfunding opzetten. Bijvoorbeeld via websites zoals: nl.dreamordonate.com, donatieactie.nl, voorjebuurt.nl, whydonate.nl of dierdonatie.nl. Op deze sites kun u uw hulpvraag neerzetten en wat u nodig heeft om dat voor elkaar te krijgen. U zorgt voor promotie en verspreiding van de actie, de site zorgt voor de betalingen.
We hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet als u dit zelf overweegt in te zetten:
- Elke crowdfunding-website houdt een klein percentage in van de gedoneerde bedragen. Meestal zit dat tussen de 5 en 10%. Dit gebruiken zij voor het onderhoud van systemen bijvoorbeeld maar ook voor de bedragen die zij moeten afstaan aan betalingsmogelijkheden (creditcard, paypall, Ideal enz). Check ook wanneer ze uitbetalen want dat kan erg verschillen. Kijk dus eerst goed naar de voorwaarden van de site zodat u niet achteraf teleurgesteld raakt.
- Houd er rekening mee dat (uitkerings)instanties uitbetaalde crowdfunding kunnen zien als inkomsten.
- U zorgt zelf voor bekendheid van de actie door het bijvoorbeeld te delen op social media en te vragen of anderen het ook willen delen. Hou de actie regelmatig onder de aandacht van mensen. Denk niet dat u teveel stalkt als je het een paar keer herhaald. Houd het doel voor ogen: het helpen van uw huisdier.
- Vaak komen de eerste donaties uit uw eigen netwerk. Als de eerste schapen over de dam zijn…
- Zorg voor een niet te lange looptijd van uw actie. Urgentie geeft mensen eerder de neiging om te helpen.
- Wees kort en krachtig met uw verhaal en wees duidelijk over wat er aan de hand is en wat u nodig heeft om wat te doen (bijvoorbeeld een operatie of behandeling bij de dierenarts zodat hij weer kan lopen/eten/leven…).
- Zorg voor een duidelijke foto van je huisdier.
- Geef mensen af en toe een update over hoe het nu gaat met het huisdier of met de actie en geef een update na de behandeling of operatie.
- Vergeet mensen niet te bedanken die een donatie doen (dat kan vaak op de site zelf als commentaar of via e-mail).
- Het kan zijn dat mensen willen weten hoe u aan het bedrag komt dat u denkt nodig te hebben. Zorg dus voor eerlijkheid en openheid en een onderbouwing van het bedrag (bijvoorbeeld een offerte van de dierenarts)
- Als u prijsopgaves publiceert, kan het zijn dat critici gaan bellen of e-mailen of de actie wel echt is. Overleg vooraf met je dierenarts hoe jullie hiermee om gaan.
Wij krijgen regelmatig het verzoek om crowdfunding-acties te delen op onze site. Wij hebben besloten dit alleen te doen als wij zelf betrokken zijn bij een aanvraag. Wij weten dan namelijk dat mensen het echt nodig hebben en weten om welk huisdier het gaat. Vaak is er dan ook al contact geweest met de dierenarts en zijn we goed geïnformeerd.